Śniadaniowa klasa

 

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – o tym doskonale wiedzą uczniowie klasy II a, którzy wraz ze swoją wychowawczynią, panią Anitą Blochel, przyłączyli się do ogólnopolskiej akcji „Śniadaniowa klasa”.Na różne sposoby drugoklasiści poznawali zasady prawidłowego odżywiania. Zaczęło się od wycieczki do ogrodu Patrycji, gdzie wszyscy mogli zobaczyć warzywa i owoce uprawiane w naszych warunkach klimatycznych oraz prace pielęgnacyjne wykonywane jesienią. W klasie powstał stragan owocowo – warzywny. Był on niezwykle kolorowy, pachnący, a jednocześnie pomocny podczas omawiania wartości odżywczych oraz wpływu na zdrowie tych nieocenionych składników naszej diety. Z przyniesionych warzyw i owoców dzieci tworzyły wspaniałe potrawy, które swym wyglądem i zapachem zachęcały do spożycia. Te wspaniałości powstały według wcześniej wyszukanych i przygotowanych przepisów kulinarnych. Uczniowie odkrywali tajniki zdrowych produktów, tajemnice piramidy żywieniowej. Dla swoich młodszych koleżanek i kolegów przygotowali poranek poświęcony zdrowemu odżywianiu z inscenizacją wiersza „Na straganie”. Odbył się cykl zajęć, gdzie przyrządzali zdrowe śniadania: kolorowe kanapki, płatki śniadaniowe z owocami, sałatki warzywne i owocowe. Bardzo miło było razem zasiadać do pięknie nakrytego stołu z takimi różnobarwnymi i zdrowymi specjałami. Uczniowie układali nawet wiersze o tym, jak należy przygotować zdrowy, poranny posiłek. Rodzice, oprócz rozmów, na wspólnych spotkaniach otrzymali broszury informacyjne dotyczące zasad prawidłowego żywienia swoich pociech. Ta wiedza przydaje się każdego dnia, bo codziennie w klasie II a pamięta się o zdrowym odżywianiu.

   obraz2   obraz

Komentarze nieaktywne